Ενοριακός Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου (Φλαρίου) Καλαμάτας

Κοντά στο ιστορικό κέντρο και στην κατάληξη του δρόμου με τα παλαιά και σύγχρονα επιπλάδικα της Καλαμάτας αλλά και σε περίοπτο ύψος, με τις μαρμάρινες γραφικές σκάλες του, πού τις ανεβαίνουν και τις κατεβαίνουν εκατοντάδες Καλαματιανών αλλά και κάθησαν σ' αυτές δεκάδες πενήτων, αναπαυμένοι στον ίσκιο της αγάπης του Προστάτη των φτωχών και ορφανών, δεσπόζει ο επιβλητικός Βυζαντινός Ναός του Αγίου Νικολάου.


Στην ίδια θέση υπήρχε παλαιός μικρός Ναός υπό την επωνυμία "Ναός Αγίου Νικολάου των Ξένων", ο οποίος έπαιξε σημαντικό ρόλο στη μεγάλη Επανάσταση του 1821, αφού ο Ναός αυτός παραχωρήθηκε στο φιλέλληνα Γάλλο στρατηγό Μαιζώνα, για τις θρησκευτικές ανάγκες των 1.000 στρατιωτών του, που επέδραμαν στη Μεσσηνία για να καταστείλουν την καταστροφική μανία του Ιμπραήμ και των ορδών του και κατέλυσαν σε οικήματα γύρω από το Ναό. Η ως άνω επωνυμία προήλθε, επειδή ο Ναΐσκος εκείνος χρησιμοποιήθηκε από Ρωμαιοκαθολικούς Ιερείς (PRERES) της Γαλλικής στρατιάς και πήρε το γνωστό μέχρι σήμερα τίτλο "Ναός Αγίου Νικολάου Φλαρίου".

Ο σημερινός Ιερός Ναός θεμελιώθηκε το 1859 και εγκαινιάστηκε το 1865 και αποτελεί ιστορικό σημείο αναφοράς παλαιών επιφανών και ευεργετών Καλαματιανών, οι οποίοι αφιέρωσαν σ" αυτόν εξαιρετικά κλασσικά ξυλόγλυπτα και πολύτιμες αγιογραφίες και εικόνες διά μέσου των χρόνων της απρόσκοπτης λειτουργίας και προσφοράς του.

Κατά το έτος 2016 ετελέσθησαν υπό του Σεβ. Μητροπολίτου Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου του Γ' η Ακολουθία "Επί της διασαλεύσει της Αγίας Τραπέζης" .