ΠΑΣΧΑΛΙΟΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΕΤΟΥΣ 2013

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΠΟΙΜΑΝΤΟΡΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΠΑΣΧΑ

Αριθ. 78

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Χ Ρ Υ Σ Ο Σ Τ Ο Μ Ο Σ

Προς το Χριστεπώνυμο πλήρωμα της Ιεράς Μητροπόλεως

Αγαπητά μου παιδιά,

Απέναντι στην ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο, πού πολιτεύεται ο Αναστάς Κύριος, προβάλλουμε την απαισιοδοξία μας και την αβεβαιότητά μας για το αύριο.

Απέναντι στην αγάπη για μία νέα ζωή, πού μας προσφέρει ὁ Κύριος της ζωής και του θανάτου, επιδιώκουμε την απομόνωσή μας και στενάζουμε απέλπιδα μέσα στη δοκιμασία μας.

Απέναντι στην ελευθερία από τα δεσμά της φθοράς και του θανάτου, πού μας υποδεικνύει ο Αναστάς Κύριος, υιοθετούμε την ανασφάλειά μας και εγκλωβιζόμαστε στα αδιέξοδα πού ἡ κρίση μάς επιβάλλει.

Και μάς διαφεύγει ἡ πρόσκληση πού μάς απευθύνει ο εκ του τάφου Αναστάς Κύριος, ο οποίος «δέχεται τον έσχατον καθάπερ και τον πρώτον ... Και τον ύστερον ελεεί και τον πρώτον θεραπεύει ˙ κακείνω δίδωσι και τούτω χαρίζεται ˙ και τα έργα δέχεται και την γνώμην ασπάζεται ˙ και την πράξιν τιμά και την πρόθεσιν επαινεί», και μας καλεί να εισέλθουμε πάντες στο δείπνο της Ανάστασης με αγωνιστικότητα, χωρίς να χάσουμε την ελπίδα μας, αποβάλλοντας κάθε εμπόδιο, πρόσκομμα ή βάρος ατομισμού, ιδιοτέλειας, μίσους και απελπισίας, ώστε να αισθανθούμε όλοι μαζί, ο ένας δίπλα στον άλλον, ελεύθεροι εκφραστές της ελπίδας για το μέλλον και της αγάπης για τον συνάνθρωπο και τον αδελφό.

Η πρόκληση όμως του «Χριστός Ανέστη» και η επιβεβαίωση του «Αληθώς Ανέστη» δεν είναι τότε απλά μία ηχηρή έκφραση και μόνο, αλλά ο κατεξοχήν λόγος ζωής, ελπίδας και προσδοκίας για ένα καλύτερο αύριο, για μία νέα ζωή, για μία καλύτερη ανθρώπινη κοινωνία με προοπτική και μέλλον. Για μία νέα πορεία υπέρβασης της κρίσης και της ανασφάλειας, της αβεβαιότητας και των αδιεξόδων.

ΠΑΣΧΑ 2013.

Μετ’ ευχών εν Χριστώ Αναστάντι

Ο Μητροπολίτης

Ο Μεσσηνίας ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ