Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος

Ανατολικά της Καλαμάτας και σε πανοραμική πλευρά του Καλαθίου όρους, πού αποτελεί οροσειρά του Ταϋγέτου, δεσπόζει η Ιερά Μονή της Αγίας Τριάδος, η οποία προσφέρει την απέραντη μαγευτική θέα αφού είναι το φυσικό μπαλκόνι, όπου μπορεί να σταθεί κανείς και ν' αγναντέψει ολόκληρη τη Μεσσηνία.


Κτίσμα του 17ου αιώνα διακρίνεται για το βυζαντινό Ναό της αφιερωμένο στην Αγία Τριάδα, πού είναι μικρός σαν κομψή μινιατούρα, σταυρικός μονόχωρος τρουλλαίος, με την ιδιαιτερότητα ο τρούλλος να έχει στρογγυλό τύμπανο με τέσσερα στενά παράθυρα. Στο εσωτερικό του ενδιαφέρον παρουσιάζει το ξυλόγλυπτο τέμπλο του, έργο του 1733 και του ίδιου ξυλογλύπτη, πού κατασκεύασε το τέμπλο του Ναού της γειτονικής μονής Δημιόβης. Αξιόλογη είναι και η αγιογράφησή του, πού έγινε στις αρχές του 18ου αιώνα.

Από Πατριαρχικά Σιγίλλια των ετών 1641 και 1788 διαπιστώνεται ο στενός σύνδεσμος του μοναστηριού αυτού με το παρακείμενο μοναστήρι της Δήμιοβας. Μάλιστα από το 1788 και μέχρι σήμερα η μονή της Αγίας Τριάδος παραμένει Μετόχι της Δήμιοβας καθ' ότι δεν έχει μοναχούς.