Ιερά Μονή Μαρδακίου

Σε οροσειρά του Ταϋγέτου και νότια του χωριού Νέδου­σα (Μεγάλη Αναστάσοβα), της περιοχής Αλαγονίας, του Δήμου Καλαμά­τας, ευρίσκεται η Μονή Μαρδακίου ή Μαρδάκι, κτίσμα στις αρχές του 16ου αιώνα, που πήρε την ονομασία της από την γύρω τοποθεσία.


Φημίζεται για το βυζαντινό Ναό της, τιμώμενο επ' ονό­μα­τι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, που θεωρείται ότι κτίστηκε το έτος 1504 με ιδρυτή τον Θεόδωρο Χανδρινό από την Αλαγονία (Σίτσοβα). ΄Ο Ναός αυτός είναι "συνήθης μικρός σταυρόσχημος και άστυλος τρουλ­λαίος μονόκλιτος" ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν στο σύνολό τους οι τοιχογραφίες του, έργα του Ναυπλιώτη Δημητρίου Κακαβά, κατά το 17ο αιώνα.

Το Μαρδάκι κατά την Επανάσταση του 1821 ήταν κατα­φύγιο κλεφτών και αρματολών και στρατηγικός τόπος συναντήσεων των επικεφαλής του αγώνα και κυρίως του Νεδουσαίου Νικήτα Σταματελο­πούλου ή Νικηταρά ενώ χαρακτηριστική είναι η ιστορική πληροφορία, ότι εκατοντάδες τόμοι από την πλούσια βιβλιοθήκη του μοναστηριού έγιναν φυσίγγια για την πολεμική ενίσχυση των αγωνιζομένων.

Το Μοναστήρι καθ ότι δεν έχει μοναχούς είναι Μετόχι της Ιεράς Μονής Βελανιδιάς.