Ιερά Μονή Προφήτη Ηλία Καλαμάτας

Βόρεια και σε απόσταση επτά χιλιομέτρων απο την Καλαμάτα ευρίσκεται η Ιερά Μονή Προφήτου Ηλία, της οποίας σώζεται μόνο ο Ναός της καθ' ότι το Μοναστήρι έπαυσε να λειτουργεί από το έτος 1834.


Ο Ναός αφιερωμένος στη μνήμη του Προφ. Ηλία είναι μονόκλιτος σταυρεπίστεγος, κτίσμα του 17ου αιώνα με τοιχογραφίες της ίδιας εποχής.

Το μοναστήρι του Προφ. Ηλία έχει παράλληλο βίο με το μοναστήρι της Βελανιδιάς καθ' ότι πολλά χρόνια ήταν ενωμένα, εξαρτώ­με­να από την Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία ως Σταυροπηγιακά.

Σπουδαίες μορφές του μοναστηριού αυτού υπήρξαν ο Ηγούμενος Πανάρετος Αγγελόπουλος, που ήταν μέλος της Φιλικής Εταιρείας, αγωνιστής της Επαναστάσεως του 1821 και Αρχιδιάκονος του τελευταίου Μητροπολίτου Μονεμβασίας και Καλαμάτας, Εθνομάρτυρα Χρύσανθου Παγώνη. Επίσης ο Καλαματιανός Μοναχός και αδελφός της μονής Κωνστάντιος Χρ. Δουκάκης, ο οποίος το 1847 αγόρασε το έρημο αυτό μοναστήρι, που είχε ήδη διαλυθεί και έφτιαξε κελιά, δίνοντας μια αναζωογονητική πνοή αφού με ενέργειές του, εγκατεστάθη σ’ αυτό, ένας Ρώσος Ιερομόναχος ονόματι Αλέξιος, ο οποίος πρόσφερε πνευματικές ωφέλειες στους Καλαματιανούς, ατυχώς όμως μέχρι το 1885, καθ’ ότι οι μεγάλοι σεισμοί, τότε στη Μεσσηνία κατέστρεψαν το καθολικό.

Στη συνείδηση όμως των Μεσσηνίων ο Προφήτης Ηλίας συνδέθηκε με το φιλανθρωπικό έργο της Ι. Μητροπόλεως Μεσσηνίας αφού στα επισκευασμένα κελιά του λειτούργησε από το έτος 1920 έως και το 1986 το Σανατόριο των απόρων φυματικών και από το έτος 1957 έως και σήμερα το Ίδρυμα του Ψυχιατρείου, το οποίο μετά το σεισμό του 1986 στεγάζεται προσωρινά σε λυόμενα οικήματα.

Σήμερα δε, με ενέργειες του Μητροπολίτου Μεσσηνίας Χρυσοστόμου Σαββάτου προγραμματίζεται η ανέγερση νέας σύγχρονης πτέρυγας, συνέχεια του Ασύλου Ανιάτων προκειμένου να μεταστεγα­σθούν οι ψυχοπαθείς ασθενείς του Ψυχιατρείου.