Ιερά Μονή Προφήτου Ιωήλ

Ιερά Μονή Προφήτου Ιωήλ Καλαμάτας

Η Γυναικεία Ιερά Μονή του Προφήτη Ιωήλ, ευρίσκεται ανατολικά και σε απόσταση δύο περίπου χιλιομέτρων από το κέντρο της Καλαμάτας.


Ιδρυτής της υπήρξε ο μακαριστός Αρχιμ. Ιωήλ Γιαννακό­που­λος ( 1901-1966 ), πνευματικός οδηγός εκατοντάδων Μεσσηνίων, αλλά και διακεκριμένος συγγραφέας πολλών θεολογικών δοκιμίων με κορυ­φαίο όμως έργο, την ερμηνεία της Αγίας Γραφής και κυρίως της Παλαιάς Διαθήκης, για την οποία βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών.

Τα πρώτα κελλιά της Μονής οικοδομήθηκαν το 1962 σε οικόπεδο πού αγοράστηκε με τα χρήματα των δύο πρώτων Μοναζουσών, οι οποίες και εγκατεστάθηκαν σ' αυτά. Αργότερα (1966-1970, 1976,1983) έγιναν κι άλλες αγορές και έτσι επεκτάθηκε.

Ο Ναός της, είναι βυζαντινού ρυθμού, σταυροειδής μετά τρούλλου, αφιερωμένος στον Προφήτη Ιωήλ, ένεκα οφειλόμενης ευγνω­μο­σύνης στον Κτίτορα και στην Αγία Μεγαλομάρτυρα Ειρήνη. Θεμελιώ­θηκε το 1963 και εγκαινιάστηκε το 1964 απο τον μακαριστό Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ευστάθιο, Τοποτηρητή τότε της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας.

Στη διάρκεια των χρόνων αυξήθηκε η αδελφότητα με την προσέλευση νέων μοναχών, οι οποίες επιδόθηκαν στα διακονήματα της υφαντικής και του κεντήματος, της αγιογραφίας και άλλων ειδών της μοναστηριακής χειροτεχνίας, στα οποία εργάζονται μέχρι σήμερα.

Ισοπεδωτικοί ήταν οι σεισμοί του 1986 αφού γκρεμίστηκε το 80% του κτιριακού συγκροτήματος. Η τόλμη όμως των μοναζουσών και η αγάπη των χριστιανών ανοικοδό­μησαν λαμπρά κτίρια, όπως τον πυλώνα, τα παρεκκλήσια, τα κελλιά και όλους τούς επίσημους και βοηθητικούς χώρους.

Σήμερα συνεχίζει τη δημιουργική πορεία του με τις αδελφές να φέρουν και να τηρούν απαρασάλευτες τις παρακαταθήκες του σεπτού Γέροντά τους και της πρώτης πολύκλαυστης Ηγουμένης του, που εκοιμήθη εν Κυρίω το έτος 2007.