Ιερά Μονή Σιδηρόπορτας

Κοντά στο χωριό Καρβέλι, της περιοχής Αλαγονίας, του Δήμου Καλαμάτας και στις δυτικές υπώρειες του Ταϋγέτου ευρίσκεται η Μονή Σιδηρόπορτας, η οποία άλλοτε λεγόταν Παναγία ή Πλάσταινα και Περίβλεπτος.


Ο Ναός ή Καθολικό της μονής ανήκει στην κατηγορία των μονόκλιτων σταυροειδών εγγεγραμμένων, ο δε τρούλλος του είναι διπλοθολικός. Τιμάται στην Κοίμηση της Θεοτόκου, πανηγυρίζει όμως κατά την Απόδοση της εορτής, στις 23 Αυγούστου.

Ιδρυτής και κτίτορας της μονής υπήρξε το 1586 ο Ιερεύς Πέτρος Ψωμάς από το Καρβέλι. Στο μοναστήρι εμόνασε και ο κατά σάρκα αδελφός του Ιερομόναχος Παρθένιος Ψωμάς, ο οποίος διετέλεσε και Ηγούμενος. Αξίζει να σημειωθεί ότι και τα δύο αδέλφια προέρχονταν από την υποδειγματική και ευσεβέστατη οικογένεια των Ψωμάδων της εποχής εκείνης. Ο Παρθένιος μάλιστα, έκανε τάμα στην Υπεραγία Θεοτόκο, ότι αν γίνει Δεσπότης θα ανακαινίσει το μοναστήρι της γενέ­τειράς του, που στο μεταξύ είχε εγκαταλειφθεί και ερημωθεί. Έτσι όταν έγινε Επίσκοπος Μεθώνης, εκπλήρωσε την υπόσχεσή του και ανακαίνισε το μοναστήρι κατά το έτος 1623, γενόμενος νέος κτίτορας αυτού και αφιέρωσε σ' αυτό ιερά σκεύη, άμφια και κτήματα.

Το όνομα Σιδηρόπορτα προήλθε από τη σιδερένια πόρτα, πού έφερε από την Κωνσταντινούπολη ο Μεθώνης Παρθένιος και τοποθέτησε στην κεντρική είσοδο για την ασφάλεια του μοναστηριού, γράφοντας χαρακτηριστικά, να "αγροικιέται αιωνίως".

Η Σιδηρόπορτα ανέκαθεν υπήρξε ανδρικό μοναστήρι και στα χρόνια της δουλείας πηγή φιλανθρωπίας, κρυφό σχολειό και κρυ­σφύγετο αγωνιστών της Ελληνικής Επαναστάσεως.

Σήμερα δεν έχει μοναχούς αλλά κρατά ζωντανή την μακραίωνη ιστορία και προσφορά της.